Bahçenize veya yakınınızdaki alana ya da bir tarlaya göktaşının düştüğünü mü düşünüyorsunuz? Bir göktaşı nasıl anlaşılır? Yerde duran bir taşın göktaşı mı yoksa normal taş mı olduğu nasıl anlaşılır? Astronomi sizin ilgi alanınıza mı giriyor? İşte bir göktaşını tanımlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları.

Her yıl bir kilogramdan çok daha ağır olan yaklaşık 4.400 göktaşının dünya toprağına ulaştığı tahmin edilmektedir. Bunların büyük bir kısmı, dünya yüzeyinin% 70’inden fazlasını temsil eden okyanusların dibine batar. Gezegenimize gelen bu asteroit parçalar, Ay’ın parçaları ve hatta en nadir görülen Mars’tan gelen parçalar çok ilgi görmektedir.

Gök Taşlarını Keşfetme

Bu gök taşlarını keşfetme şansını en üst düzeye çıkarmak için en kolay yol, kar veya kumla kaplı, nispeten tek tip yüzeylerdir. Bunlar, Antarktika’nın uçsuz bucaksız beyaz genişlikleri gibi sıcak veya buzlu çölleri içerir. Aslında bu seyrek nüfuslu bölgelerde yerden toplanabilen tek taşlar gökten düşenlerdir. Bu şekilde tespit etmek çok daha kolaydır.

Gök Taşları Nasıl Görünürler?

Yürürken yolunuzdaki bir taş merakınızı uyandırırsa veya meteorik bir olaya tanık olursanız ve yere değmiş bir parçayı aramaya başlarsanız, işte size yardımcı olacak bazı göstergeler: Saint-Sauveur göktaşı, 10 Temmuz 1914’te Haute-Garonne’da aynı adı taşıyan köyün yakınlarındaki bir tarlada düşen 14 kg’lık bir kondrittir. Oksidasyonla kahverengileşen bir füzyon kabuğu ve “regmaglyptes” olarak bilinen birkaç oyuk sunar.
Regmaglyptes şekilleri olan bir göktaşı
İlk bakışta genellikle karıştırıldıkları markazitlerin aksine (ve genellikle demir ve çelik endüstrisinden elde edilen eserlerle), göktaşları çok az pürüzlü, oldukça çok düzgün bir yüzeye sahiptir. Yine de bazılarında “regmaglyptes”, hamuru parmaklarınkine benzeyen izler olabilir. Göktaşları atmosfere nüfuz etmeleriyle sürtünmeden oluşan yuvarlak açılara sahip tetrahedron şekillerine sahip olabilir. Göktaşları düzensizdir, Keskin açıları olmaz sanki törpülenmiş gibi bir görünüme sahip olurlar.

Buluntular

Bulduğunuz taş bir göktaşı ise ve kırılmışsa, bazı istisnalar dışında bileşeninde küçük metalik taneleri ayırt etmek mümkündür. Öte yandan, bir kondrit ise (Dünya’da bulunan göktaşlarının yaklaşık% 86’sı), çoğunlukla silikattan oluşan kondrüllerin, çok küçük milimetre veya milimetre altı topların varlığını fark edeceksiniz. Karasal kayalarda neredeyse bulunmayan bir özelliktir.
Mathieu Gounelle gibi uzmanlar, onları suya batırarak değerlendirmenin yanı sıra, özelliklerini bozmamak için manyetizmalarını bir mıknatısla test etmeyi önermiyorlar. Bilenler nikel testi yapabilir. Tespit böylece kolaylaşır.

0 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU