Dünya, çok yakında yeni bir mini uyduya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bilim insanları, 2024 PT5 adını verdikleri küçük bir asteroidin, Eylül’den Kasım’a kadar Dünya’nın yörüngesinde geçici bir uydu olarak kalacağını keşfetti. NASA’nın Asteroit Karasal Etkili Son Uyarı Sistemi (ATLAS) teleskopları sayesinde tespit edilen bu gökcismi, yaklaşık 10 metre çapında ve gezegenimizin çevresinde yaklaşık iki ay boyunca dönecek.
Mini uydular, Dünya’nın yörüngesine giren geçici cisimlerdir ve genellikle gezegenin çekim kuvvetine kapılıp kısa süreliğine yörüngede dolanırlar. 2024 PT5, Eylül ayının sonunda Dünya’nın yörüngesine girecek ve Kasım ayına kadar bizimle kalacak. Ancak, tıpkı daha önce olduğu gibi, bu süre dolduğunda tekrar Güneş yörüngesine geri dönecek.
Newly-discovered #asteroid 2024 PT5 is about to undergo a "mini-moon event" when its geocentric energy becomes negative from September 29 – November 25.https://t.co/sAo1qSRu3J pic.twitter.com/pVYAmSbkCF
— Tony Dunn (@tony873004) September 10, 2024
2024 PT5 ‘in Kökeni Nedir?
Bilim insanları bu küçük asteroitin kökenini merak ediyor. NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan Paul Chodas, bu göktaşının Ay’dan kopmuş olabileceği ihtimalini göz önünde bulunduruyor. Geçmişte Ay’ın çarpmalar sonucu parçalanan bir parçası olabilir. Ancak bu hipotez henüz kesinleşmedi.
Her ne kadar 2024 PT5 tam anlamıyla Dünya’nın yörüngesinde bir tam tur atmayacak olsa da, geçici bir uydu olarak dikkate alınıyor. Bu tür mini uyduların geçici varlığı, bilim insanlarına gezegenimizin çevresindeki uzayın dinamiklerini anlamada önemli veriler sağlıyor.
Bu küçük gökcisminin Kasım 2024’te gezegenimizi terk etmesi ve Ocak 2025’te tekrar geri dönmesi bekleniyor. Hatta 2055 yılında da bir kez daha gezegenimizi ziyaret edeceği tahmin ediliyor.
Astronomların dikkatle izlediği bu olay, bir yandan Dünya’ya yaklaşan göktaşlarının potansiyel tehlikelerini araştırırken, diğer yandan da evrenin büyüleyici gizemlerini gözler önüne seriyor.
0 Yorum