1. Teleskobu İlk Bulan Kişi Galileo Galilei Mi Yoksa Hans Lippershey Mi?

Astronomi biliminde her şeyin temeli gökyüzü ve uzayı gözlemektir. Astronomide gözlem amaçlı merceklerin bir teleskop olarak icat edilmesi ise 1609 tarihinde önemli bir bilim adamı olan Galileo Galilei tarafından gerçekleşmiştir. Her ne kadar kaynaklarda küçük cisimleri bile 30 kat daha büyük gösteren teleskobu icat edenin 1608 yılında Hans Lippershey olduğu bilinse de bunu geliştiren Galileo Galilei olmuştur. Middelburg’ta yaşayan bir mercek ustası olan Hans Lippershey’in teleskobu rastlantısal olarak bulduğu rivayet edilmektedir. Ayrıca Den Haag’daki görevliler bunu bir icat olarak görmemesine rağmen, geliştirmesi amacıyla üç mercekli teleskop yapılması istenmiştir. Fakat bir gözlük yapımcısında çaldığı söylenen Hans Lippershey yine de Hollanda hükümetinden patentini almıştır.

2. Galileo Galilei Teleskobun Potansiyelini Fark etmesi

İlerleyen zaman için de Siyam Krallığı büyükelçisinin yazmış olduğu bir diplomatik raporda bu patentten bahsetmiştir. Bu raporun Avrupa’ya yayıldığı dönemde Thomas Harriot, Brother Paolo Sarpi ve Galileo Galilei gibi önde gelen bilimcileri vardı. Galileo Galilei tarafından icat edilen teleskop her ne kadar at üzerindeki şekilleri daha iyi görmek amacıyla yapılmış olsa da astronomi alanı için büyük bir buluştur. 1586 yılında hidrostatik denge üzerine bir kitap yazan ve tüm dünyanın ilgisini çeken ilk hassas termometreyi icat eden Galileo Galilei teleskobun potansiyelini fark eden ilk bilim adamı olmuştur.

3. Galileo Galilei Yaptığı Teleskopla Uzayda İlk Neleri Gözlemledi?

1610 yılında teleskop ile gökyüzüne ilk kez bakan Galileo Galilei birçok astronomik keşfe imza atmıştır. Bu keşiften sonra birçok teleskop üretmiş; Ay’daki dağları, Jüpiter’in dört büyük uydusu olan İo, Europa, Callisto ve Ganymede’i, Samanyolu’nu ve Venüs evrelerini gözlemlemiştir. Bu sayede tarihin dönüm noktalarından birine imza atmıştır.

4. Teleskobun Gelişim Süreci

Galileo Galilei teleskobu yaparken bir dış bükey diğeri iç bükey iki mercek kullanmıştır. Fakat 1630 yılında Alman astronom olan Johannes Kepler iki dış bükey mercek kullanarak daha başarılı bir teleskop üretmiştir. 1668 yılında Isaac Newton, Johannes Kepler’in çalışmalarından yola çıkarak teleskobu mercek yerine aynalar kullanarak daha kullanışlı bir teleskop icat etmiştir. Günümüzde hala bu aynalı teleskoplar kullanılmaktadır.
1897 yılında ise Williams Bay’de o güne kadar yapılmış olan en büyük teleskop yapılmış, ayrıca 1917 tarihinde Hooker 100 inçlik yansıtıcı teleskobu Mount Wilson gözlemevinde açılmıştır. İleri ki tarihlerde radyonun gelişmesi ile bilim adamları uzayı elektromanyetik yayılmadan faydalanarak incelemeye başladılar. Amerikan bir mühendis olan Karl Jansky 1931 yılında ilk defa uzayda radyo yayını tespit etti ve Milky Way merkezinden bir radyo paraziti kaynağı ile karşılaştı. Radyo teleskopları ile galaksinin bir haritası oluşturuldu. 1990 yılında ise Hubble Teleskobu yörüngelere doğru yola çıkarak dijital kameralar ve uydudaki iletişimlerin avantajları ile birlikte dünya atmosferini de içine alan birçok görüntü elde edildi. Bu görüntüler dünya üzerinde oldukça yoğun bir ilgi gördüler.

0 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU