Uzay boşluğu atmosferin olmadığı karanlık bir ortamdır. Renkler atmosferde bulunan element ve maddeler tarafından ışığın dağılmasıyla ortaya çıkar. Bu maddeler arasında oksijen, hidrojen, azot, su buharı gibi maddeler bulunur. Uzay boşluğunda atmosferdeki maddeler bulunmadığından güneşten gelen ışınlar bu maddelere çarpılarak emilemez ve dolayısıyla bildiğimiz renkler uzay boşluğunda oluşmaz. Peki uzayın rengi nedir?
Uzay boşluğunun hakim rengi siyahtır. Bunun yanı sıra uzay boşluğunda sarı renk de bulunur. Uzay boşluğundaki sarı renk güneşten gelen ışınların bazı yıldızlar ve gezegenler tarafından yansımasıyla oluşur. Bazen sarı rengin yanı sıra yer yer mavi renk de yansıtılabilir.

Uzay Fotoğrafları Hangi Renktir?

Uzay ile ilgili internette ve çeşitli kaynaklarda bulunan rengarenk görsellerin birçoğu aslında sonradan renklendirilmiştir. Özellikle astronomi dalında bilgi içeren internet siteleri, dergiler ve benzeri kaynaklarda uzaya ait pek çok renkli fotoğraf bulunmaktadır. Uzay boşluğunda bulunan gezegenlere, yıldızlara ve çeşitli göktaşlarına ait bu rengarenk görseller gerçek değildir.
Uzay fotoğrafları öncelikle siyah beyaz olarak çekilir. Çünkü gökbilimciler ve astronomlar için uzay fotoğraflarının renkli veya siyah beyaz olması çok önemli değildir. Bazı teleskoplar da ışıktaki tüm dalga boylarını algılamaz. Yani teleskoplar genelde uzay fotoğraflarını siyah beyaz çekerler. Siyah beyaz çekilen bu fotoğraflar daha sonradan gerçeğe en yakın şekilde renklendirilir.

Uzayın Rengi Nedir?

Uzayın kendisi bir ışık kaynağı olmadığı için insan gözüne siyah renkte görünür. Peki, ama uzay gerçekten de siyah renkte midir yoksa başka bir rengi var mıdır? Gökbilimciler uzun yıllardır bu soruların cevaplarını arıyor.
Daha önceki yıllarda gökbilimciler uzayın renginin turkuaz olduğu kanısına varmışlardı. Yakın zamanda yinelenen araştırmalara göre artık gökbilimciler uzayın gerçek renginin turkuaz olmadığına, uzayın başka bir renkte olduğuna inanıyorlar. Hatta bu rengin bir adı da var. Uzayın renginin adı kozmik latte olarak belirlendi.
Gözümüze görünen renkler birçok etmene bağlı olarak farklılık gösterebilir. Işığın kaynağı, ışığın dalga boyu, ışığın yansıdığı yüzeyin özellikleri, ışığın göze gelene kadar geçtiği ortamdaki kırılma faktörü, ışığın geçtiği ortamdaki element ve maddelerin ışığın farklı renk tonlarını tutma seviyeleri gibi farklı birçok etmen gördüğümüz rengi ve tonunu etkiler.
Uzun yıllardan bu yana bilim adamları uzay ile ilgili pek çok gizemi çözmeye çalışmaktadır. Bugün geldiğimiz bu noktada her ne kadar pek çok gizemi aydınlatmış olsak da, henüz çözülememiş olan belki de milyonlarca gizemin olduğu aşikardır. Her gün bilim dağarcığımıza onlarca yeni bilgi eklense de bu bilgilerin bir sonu yoktur. Bilimden beklediğimiz şey elbette tüm gizemlerin ortaya çıkarılması fakat ne yazık ki içinde bulunduğumuz durumda bu olanaksız görünüyor. Elimizden gelen tek şey bilimin bugüne kadar sorduğumuz sorulara cevap vermesini beklemek. Belki de o zaman uzayda renklerin nasıl böyle göründüğünü daha derinlemesine anlayabiliriz.

Yorumlar

  • Hüseyin Hoca Reply

    Kasım 23, 2022 at 9:47 pm

    Yıllar önce gökyüzü dergisi çıkıyordu abone olmuştuk kapandı bu onun devamı ise buna nasıl ulaşabiliriz sürekli olarak abonelik üyelik vs araştırdım bulamadım içerik çok iyi süper. Emeğinize bereket vücudunuza sağlik sıhhat

    • gokyuzurehberi Reply

      Kasım 28, 2022 at 6:04 pm

      Öncelikle güzel yorumunuz için teşekkürler. Bu gökyüzü dergisinin devamı değil, ama bizi takipte kalmak istiyorsanız instagram hesabımızı (@gokyuzurehberi1) takip edebilirsiniz.

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU