UZAY İSTASYONU

Uzay istasyonları, hareket etmek için büyük itiş güçlerine sahip olmayan uzay araçlarıdır. Amaçları uzaya giden astronotların çalışmalarını sürdürmesini ve uzayda konaklayabilmesini sağlamaktır. Şu an uzayda olan uzay istasyonu alçak Dünya yörüngesinde bulunmaktadır.

Kaç Uzay İstasyonu Vardır?

Şimdiye kadar uzaya gönderilmiş beş farklı uzay istasyonu vardır. Bunlardan sonuncusu olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) halen uzayda görevine devam etmektedir.
İlk Uzay İstasyonu- SALYUT 1
Salyut 1
Salyut 1

İlk uzay istasyonu olarak adını astronomi tarihine yazdıran SALYUT 1 uzay aracı, 1970’lerde Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderildi. Sadece bir modüle sahip olan bu yapı, uzaya tek bir fırlatmayla gönderildi. Amacı uzayda insanların değişimlerini inceleyebilecek bir laboratuvar kurmaya yardımcı olabilmekti. Kontrol odası ve yaşam alanı bulunuyordu. İçerisinde spor için bisikletler ve araştırmalar için bolca laboratuvar malzemesi de bulunuyordu. İstasyonun fırlatılışından sonra üç astronotun bulunduğu bir uzay aracı buraya gönderildi ve istasyona kenetlendiler. 24 gün uzayda kalarak o zamanın rekorunu kırdılar. Ancak teknik aksaklıklar sonucu 3 astronot da hayatını kaybetti ve istasyon Dünya atmosferine girerek yandı.

SKYLAB

İkinci uzay istasyonu da SALYUT 1 gibi bir laboratuvar projesiydi. 1973 yılında, NASA tarafından fırlatıldı ve Dünya’nın çevresinde bir kez tur attı. İstasyonun içinde bir güneş gözlemevi, bir atölye ve insan denekler için birçok sistem mevcuttu. Yaklaşık olarak 77 ton ağırlığındaydı. İstasyonun fırlatılışı ardından 3 kez astronotlar görevlendirilerek gönderildiler. 1979 yılında Dünya atmosferine girdi. Büyük sürtünmeler sonucu çoğu parçası yansa da kalan parçaları şu anda NASA’da sergilenmektedir.
APOLLO
1975 yılında ABD ve SSCB, daha büyük bir uzay istasyonu yapmak amacıyla bir araya geldiler. ABD tarafından tasarlanan Apollo ve Sovyetler tarafından tasarlanan Soyuz, Dünya’dan belli bir uzaklıkta bir araya gelerek kenetlendiler. İkisinin basınçları farklıydı. Bu sorun çözüldükten sonra içerisindeki astronotlar birbirlerinin araçlarına geçiş yapabilmeyi başardılar. Güneş’in fotoğraflarının alınabildiği bu görevden sonra uzay istasyonları tekrar Dünya’ya iniş yaptılar.

MIR

Sovyetlere ait olan bu istasyonun yapımı 10 yıl sürse de uzayda oluşan bazı aksaklıklar sebebiyle ilk televizyon stüdyosunun kurulması amacı iptal edildi. Birçok kozmonota ev sahipliği yapan istasyonun görevine kısa zaman sonra son verildi.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)

1988’de inşaatı başlayan istasyon 2011 yılında tamamlandı ve şuana kadar insan yapımı olan en pahalı nesne unvanını elinde bulunduruyor. Dünya’dan çıplak gözle görülebilen istasyon, öncekilere göre oldukça kapsamlı bir araçtır. Şu anda Dünya’nın en büyük uzay istasyonudur. Fizik, kimya, biyoloji, tıp gibi birçok ana bilim dalına hizmet eden istasyon, çok geniş laboratuvar olanaklarına sahiptir. Karmaşık bir yapıya sahip olan araç, genişliği sebebiyle astronotları oldukça rahat ağırlamaktadır. Dış gözlemler için birçok pencereye sahip modülleri vardır. Aynı zamanda merkez modül, şimdiye kadar orayı ziyaret etmiş olan astronotların armalarıyla kişiselleştirilmiştir. İstasyon diğerlerinden farklı olarak kargo bloğuna sahiptir. Herhangi bir kötü olasılığa karşı alınan tedbirler doğrultusunda yardım malzemelerinin bulunduğu bir modül de mevcuttur.

0 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU