Uzay istasyonları, hareket etmek için büyük itiş güçlerine sahip olmayan uzay araçlarıdır. Amaçları uzaya giden astronotların çalışmalarını sürdürmesini ve uzayda konaklayabilmesini sağlamaktır. Şu an uzayda olan uzay istasyonu alçak Dünya yörüngesinde bulunmaktadır.
Kaç Uzay İstasyonu Vardır?
İlk uzay istasyonu olarak adını astronomi tarihine yazdıran SALYUT 1 uzay aracı, 1970’lerde Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderildi. Sadece bir modüle sahip olan bu yapı, uzaya tek bir fırlatmayla gönderildi. Amacı uzayda insanların değişimlerini inceleyebilecek bir laboratuvar kurmaya yardımcı olabilmekti. Kontrol odası ve yaşam alanı bulunuyordu. İçerisinde spor için bisikletler ve araştırmalar için bolca laboratuvar malzemesi de bulunuyordu. İstasyonun fırlatılışından sonra üç astronotun bulunduğu bir uzay aracı buraya gönderildi ve istasyona kenetlendiler. 24 gün uzayda kalarak o zamanın rekorunu kırdılar. Ancak teknik aksaklıklar sonucu 3 astronot da hayatını kaybetti ve istasyon Dünya atmosferine girerek yandı.
SKYLAB
MIR
Sovyetlere ait olan bu istasyonun yapımı 10 yıl sürse de uzayda oluşan bazı aksaklıklar sebebiyle ilk televizyon stüdyosunun kurulması amacı iptal edildi. Birçok kozmonota ev sahipliği yapan istasyonun görevine kısa zaman sonra son verildi.
0 Yorum