Hiç Uluslararası Uzay İstasyonundan çekilmiş bir video ya da bir fotoğrafa bakarken görüntüde yıldızların olmaması dikkatinizi çekti mi? Veya 50 yıl önce Ay yüzeyine ayak basılan Apollo görevleri sırasında çekilen fotoğrafları gördüğünüzde bunu fark ettiniz mi?

Uzaya çıkılmadığını ve Ay’a gidilmediğini savunan çoğu komplo teorisyeni bu konuyu bir delil olarak kullanıyor. Üstelik bu görüntülerin Nasa, Esa gibi Dünya’nın en gelişmiş uzay araştırma merkezleri tarafından yayınlanması onlar için güzel bir kanıt niteliği taşıyor. Bu komplo teorilerini gören birisi gidip bu fotoğraflara baktığında gerçekten yıldızları göremiyor ve fotoğraftaki ıssız karanlık içerisinde ciddi bir şüpheye düşüyor.

Apollo 12 astronotu Alan Bean’ın çektiği bir ay yüzeyi fotoğrafı. Yıldızlar nerede?

Peki gerçekten bu fotoğraflarda neden yıldız yok ki? Dünya yüzeyinden gözlerimiz ile gördüğümüz yıldızlar nasıl olurda uzaydan çekilen fotoğraflarda gözükmez? Aslında optik bir bakış açısıyla bakınca gayet basit ve anlaşılır bir sebebi var.

Öncelikle bu fotoğrafların bizim önümüze düşmeden önce uzun bir laboratuvar sürecinden geçtiğini, o fotoğrafın oluşması için tetabaytlarca verinin birleştirilip amacının sadece fotoğrafın konusu olan cismin her detayını göstermek olduğunu unutmayalım.

Şimdi gelelim yıldızların neden gözükmediğine;

Fotoğraf makineleri hem aydınlık hem de karanlık alanları aynı anda eşit bir biçimde algılayamazlar.
Gece vakti telefonunuzun kamerasıyla Ay’ı çekmek istediğinizde Ay’ın çevresinde oluşan ışık halesi yüzünden etrafındaki yıldızların gözükmediğini görürüz. Tam tersini yapıp Ay çevresindeki yıldızları çekmek istediğimizde ise Ay’ın çok parladığını ve net görünmediğini görürüz. Bu uzaydan çekilen fotoğraflar için de geçerlidir.

Yıldızlar gibi çok az ışık veren cisimleri görebilmek için pozlama süresini, yani makinanızın sensörünün ışık aldığı süreyi uzatmanız gereklidir. Aynı biçimde, Ay ve Güneş gibi çok parlak nesneleri net fotoğraflayabilmek için kısa süreli pozlama yapmanız gerekir. Tek seferde hem yıldızları hem de parlak gök cisimlerinin fotoğrafını çekmek mümkün değildir.

Yazının başında da belirttiğim gibi uzay ajanslarının bu fotoğrafları hazırlarken ve sunarken amaçları sadece fotoğrafın konusu olan cismin her detayını göstermektir. Bu sebeple çekilen uzay fotoğraflarında yıldızlar gibi görüntüyü bozacak soluk ışıklı nesneler görüntüden temizlenir.

Umarım bu yazıyla birlikte kafanızdaki soru işaretleri tamamen silinmiştir. Tekrar bekleriz, arada bizi ziyaret edin 🙂

0 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU