Keşfettiğimiz evrenin en büyük yıldızı nerededir? Stephenson 2-18 ne zaman keşfedilmiştir? Stephenson 2-18 UY Scuti’ den ne kadar büyüktür? Dünyamızdan ne kadar uzaktadır?

Stephenson 2-18 yıldızı birçok dev yıldızın ve UY Scuti’nin de içinde bulunduğu kalkan takımyıldızında bulunuyor. Genelde dev yıldızlar nedeni bilinmemekle birlikte bu takımyıldızında bulunmakta. Dünyamızdan yaklaşık 20 bin ışık yılı uzaklıkta. Yani yıldızın ışıkları bize 20 bin yılda geliyor demek bu. Yıldız şuan patlasa teleskoplarımız ile anca 20 bin yıl sonra görebiliriz demek. Şuan yıldız orada olmayabilir bile.
Kalkan Takımyıldızı
Kalkan Takımyıldızı
 
Unvanını elinden aldığı UY Scuti yıldızından hacim olarak yaklaşık 2.5 kat daha büyüktür. Güneşimizden ise içerisine 10 milyar adet sığabilecek kadar büyük bir yıldız. Öyle ki eğer bu yıldızın güneş sistemimizde olduğunu düşünürsek yüzeyi Satürn gezegeninin halkalarına kadar gelirdi.

Madem Bu Kadar Büyük Neden Yeni Keşfedildi?

Stephenson yıldızı aslında birçok kırmızı dev yıldızın olduğu bir yıldız kümesinde bulunuyor ve1990 yıllarında keşfedildi.Adını da keşfeden kişiden alıyor. Fakat bölgede birçok kırmızı dev yıldız olduğu için o zamanlar yaptığımız gözlemlerle bu yıldızların arasından Stephenson 2-18 i seçmek ve büyüklüğünü tahmin etmek çok zordu. Günümüz teknolojisi ile bu mümkün oldu ve ölçümleri yapılabildi.
UY Scuti yıldızının da tahtını devraldı.
Stephenson 2-18

Peki bu yıldızın da tahtını başka bir dev yıldıza kaptırmayacağı ve tekrardan bilinen en büyük yıldız diye başka bir yazı yazmayacağımız ne malum?
Evet, evrenimiz o kadar büyük ki her gün yeni keşifler yapılıyor ve hala büyüklüğünün çok küçük bir kısmını bile keşfedemedik. Şuan gözlemlenmekte olan ondan daha büyük olma potansiyeline sahip yıldız adayları var. Yani Stephenson bu unvanı ne kadar elinde tutacak belli değil. Ama biz ondan daha büyük bir yıldız olsa bile bu yıldızın 5-6 katı büyüklüğünde olacağını sanmıyoruz çünkü yıldızlarında bazı sınırları vardır.

Nedir Bu Sınırlar?

Teorik olarak Stephenson yıldızından da büyük yıldızlar olması çok mümkün hatta ortasında bir karadelik olan yıldız bile olması teorik olarak mümkün ama pratikte işler biraz değişiyor. Temel olarak baktığımızda Yıldızların içerisinde füzyon reaksiyonları gerçekleşir ve füzyon sonucu yıldız genişler. Bu genişleme yaşanırken aynı zamanda yıldızın kütle çekimi de katmanları bir arada tutmak için çalışır.Yıldızın yaşamı füzyon ve kütle çekim kuvveti arasındaki dengeye bağlıdır.
Eğer bu denge bozulursa yıldız;
  • Kendi içerisine çöküp beyaz cüce olabilir
  • Nötron yıldızına dönüşebilir
  • Karadeliğe dönüşebilir
Yani yıldızların da bir kitle indeksi var diyebiliriz.Bu kadar büyük bir yıldızın kütle çekim kuvveti ile katmanlarını bir arada tutması çok zordur. O kadar büyük kütlede yıldız olsa bile bu yıldız zamanla katmanlarının bir kısmını uzay boşluğuna kaptıracak ve çekirdeğindeki kütle çekim kuvvetinin tutabildiği kadar kütle ile yaşamına devam edecektir.
UY Scuti yıldızı bu sınıra çok yakın bir yıldızken Stephenson yıldızı bu sınırları çok önemli derecede zorladı. Yani Stephenson yıldızından daha büyük bir yıldız bulunsa bile 2 katından fazla bir büyüklükte yıldız bulunabileceğini düşünmüyoruz . Tabiki bu bir tahmin , teoride her şey mümkündür ve olabilir…
Eğer daha büyük bir yıldız keşfedilirse biz sizi bu konuda bilgilendirmek için yine burada olacağız. Sayfanın altındaki Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takipte kalın.

1 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU