Sirius, Şira, Akyıldız gibi isimlerle anılan, aslında uzun zaman boyunca tek yıldız sanılan fakat sonradan iki yıldızlı bir sistem olduğu anlaşılan Sirius yıldız sistemi, Sirius A ve Sirius B denilen 2 yıldızdan oluşuyor. Bu yıldızlar birbirleri etrafında 50 yıllık bir döngü içerisinde dönüyorlar.

Gökyüzündeki en parlak yıldız olma unvanını taşıyan Sirius sistemi yaklaşık 300 milyon yaşında ve Canis Majoris (Büyük Köpek) takımyıldızında, bizden 8.5 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Kuzey yarım kürede kış aylarının bilinen takımyıldızı Orion (Avci) ile de tanınıyor.

SiriusA Yıldızı

Uzaklığına göre Güneş sistemimizin komşusu sayılan sistemde (En yakın 7.yildiz), SiriusA yıldızı kütlesi ve çapı bakımından Güneşimizin 2 katıdır. Parlaklık olarak ise Güneş’ten 23 kat daha parlaktır.

SiriusB Yıldızı

Sistemin ikinci yıldızı SiriusB ise oluşumunu 120 milyon yıl önce tamamlamış bir beyaz cücedir. Aynı zamanda ilk keşfedilen beyaz cüce SiriusB ‘dir. Kütlesi Güneş kadar olan yıldızın hacmi ise Dünya’dan bile küçüktür. Adeta koskoca Güneş’in küçücük Dünya’ ya sıkıştırılmış halidir. Bu yüzden bu yıldızın 1cm küpü 33 ton gelmektedir.

Sirius Yıldız Sisteminin Toplumdaki Yeri

Yıldız hakkında neredeyse her toplumda ve kültürde birçok anlatı bulunuyor. Şuan bile parlaklığı ile dikkat çeken yıldızın, ışık kirliliğinin olmadığı zamanlarda nasıl göründüğünü düşününce bunun sebebini daha iyi anlıyoruz.

Mısır’ da Sirius ölüleri öteki aleme geçiren tanrı Anubis’tir. Hayatın devamı Anubis’e bağlıdır ve onlara göre Sirius(Anubis) gökte değilken Ölülerin gömülmesi uygun değildir. Bir çok Mısır tapınağının iç odalarının dışarı bakan tarafı Sirius’u görecek şekilde inşa edilmiştir. Ayrica Mısır takviminde Sirius’ un görülmeye başladığı tarih Nil nehrinin taşmasından hemen öncedir.

Çoğu efsanede öteki aleme geçiş kapısı olarak görülen yıldız, Yunan mitinde avcı Orion’un köpeği, Türk mitlerinde ise göklerin koruyucusu kutsal kurt Asena olarak geçmistir. Aynı zamanda eski türkler için yer ile gök arasındaki kapı olarak da bilinir.

Bu kadar anlam yüklenen bu yıldıza bilimsel açıdan bakarsak ;
Yaklaşık 120 milyon yıl önce beyaz cüceye dönüşen Sirius B yıldızı, bu oluşum sırasında Güneş’in 5 katı kütlesine eşit kırmızı dev bir yıldıza dönüştüğü sırada etrafında yaşam ibaresi bırakmayacak şekilde her şeyi kül etmiş ve kavurmuştur.
Ayrıca Yaşanabilir bir gezegen oluşması için en az 1 milyar yıla gerek duyulurken bu sistem henüz 300 milyon yaşındadır.

0 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU