Bugün dahi hala keşfedilmeyi bekleyen uzayın derinlikleri da dahil olmak üzere, sayması mümkün olamayacak kadar çok cisim bulunmaktadır. Bunlar arasında; güneş, ay, yıldız, asteroid, galaksi, meteor vs. sayılabilir. Bu cisimlerin henüz dünya atmosferine intikal etmemiş haline biz ‘gök cismi’ adını vermekteyiz. Aynı zamanda ‘astronomik cisim’ de denilmektedir.
Uzay olarak adlandırdığımız ve içerisinde dünya da dahil olmak üzere bütün gezegenleri saran ve içinde milyonlarca yıldızı barındıran bu karanlık boşlukta gök cisimleri/gök taşları bulunmaktadır.

Meteor Nedir?

Gökyüzünde herhangi bir yerden koparak başka gök cisimlerinin çekim etkisine giren daha küçük gök cisimlerine verilen isimdir. Aynı zamanda havayuvarında gözlenen sıcaklık değişimine de ‘meteor’ denir.
Meteor ile gök cismi aslında aynı şeyi ifade etmektedir. Ancak birbirlerinden ayrıldıkları nokta: Gök cismi, uzayda gezegenler arasında başıboş dolaşan parçacıklardır; meteor ise, bu parçacıkların başka gök cisimlerinin etkisine girdikten sonra kendisine verilen ismidir.

Meteor Yağmuru Nasıl Bir Olaydır?

Milyonlarca gök cismi evrende sürekli hareket halindedir. Belirli bir yörüngede olmadıklarından ötürü savrulan gök cisimleri, savrulurken başka gezegenlerin uydusuna dahil olabilmektedir. Ancak onların sürekli hareket halinde olmalarına bağlı olarak zamanla koparak parçalanmaları da söz konusudur. Koparak ayrılan bu cisimler, bizim ‘atmosfer’ olarak isimlendirdiğimiz tabakadan geçerken havayla sürtüşme sonucu ortaya ışık çıkarmaktadır. Bu ışığın uzayda bırakmış olduğu ize de ‘meteor yağmuru’ denilmektedir. Halk arasında ‘gök taşı’ olarak da isimlendirilmektedir.
Uzayda gelişi güzel savrulan gök taşları atmosferin çekim alanına girdiklerinde hızları daha da artmaktadır. Bu aşamada hızla ilerleyen gök taşları arkalarında bir ışık hüzmesi bırakırlar. Aynı zamanda hızla ilerleyişle birlikte hava ile sürtünme sonucu kızışma yaşanır. Bu duruma ‘meteor yağmuru’ denir.
Günümüzde gelişme gösteren bilim sayesinde meteor ve meteorların neden olduğu olaylar keşfedilmiştir. Bu olaylar arasında yer alan meteor yağmuru da astronomi bilimi açısından önem arz etmektedir.
Meteor yağmurları gece vaktinde gerçekleştiğinde Dünya’dan çıplak gözle görülebilmektedir. Halk arasında ‘yıldız kayması’ olarak anılmaktadır bu durum. Hatta yıldız kayması üzerine de birçok efsane ortaya konulmuştur. Bazen gök taşları bir grup halinde atmosferin çekimine de dahil olabilmektedir. Birden fazla gök cisminin dünya üzerinden seyredilebilme imkanının olması görsel bir şölen yaratmaktadır. İnanılmaz bir doğa hadisesi olan bu duruma şahit olmak isteyen milyonlarca insan, önceden tespit edilen bu doğa olayının gerçekleşeceği zaman diliminde gökyüzünü izleme fırsatı bulmaktadır.

Meteor Yağmuru Nerede Gerçekleşir?

Dünyanın etrafını çevreleyen ve birbirinden farklı isimlerce anılan gaz tabakaları mevcuttur. Kendi aralarında belli bir mesafeye göre sıralanmış olan bu tabakalar arasında ‘atmosfer’ adını verdiğimiz bir katman bulunmaktadır. Bu katman yeryüzüne 80-640 km uzaklıkta yer alır. Meteor yağmurlarının oluştuğu mesafe ise dünyaya 80-110 km’lik bir uzaklıkta olmaktadır. Bundan ötürü meteor yağmurları atmosfer tabakasında gerçekleşmektedir. Atmosferle buluşan gök cisimleri bazen parlak ve ışıklı bir yapıda olabiliyorken bazen de sönük kalabiliyorlar. Çok parlak meteorlara ise ‘ateş topu’ ismi verilmektedir.

Meteor Düşmesi

Meteor düşme hadisesi dünyanın oluşumundan beri gerçekleşebilen bir olaydır. Herhangi bir noktaya meteor düşme ihtimali günümüzde de vardır. Atmosferin çekim etkisine girerek yeryüzüne doğru ilerleyen meteorların çok az bir bölümü zemine ulaşabilmektedir. Çünkü hava ile gerçekleşen güçlü bir sürtünme sonucu cisim, parçalanır ve buharlaşarak yok olur. Zemine temas edebilen meteorlar ise ateş topu olarak isimlendirilen meteorlardır. Yeryüzüne düşen meteor sayısı çok fazladır. Uzaydan bakıldığında binlerce meteor düşer halde görülebiliyorken, yeryüzünün tek bir noktasından bakıldığında sadece bir tanesi düşüyor gibi görülebilmektedir.

0 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU