Uzay boşluğunda sonsuz sayıda yıldız, göktaşı, yıldız parçacığı, gezegen, galaksi ve gezegen parçası bulunur. Gezegenlerin kendi aralarında bir çekim gücü bulunmaktadır. Bu da gezegenlerin birbirleri etrafında sabit bir yörüngede sürekli olarak dönmesini sağlar. Dünyanın güneş, ayın ise dünya etrafında dönmesi gibi…
Gezegenlerin kütleleri ve çekim güçleri çoğu ufak göktaşı ve meteordan daha yüksektir. Bu sebeple kütlesi küçük olan çeşitli uzay parçacıkları gezegenler tarafından çekilirler. Uzay boşluğunda bulunan bu maddelerin yapısı astronomi dalını da yakından ilgilendirmektedir. Bu sebeple uzmanlar bu konudaki çalışmaları sürdürmektedirler.

Meteor Nedir?

Gezegenlerden zaman içinde kopmuş parçacıklar olan meteorların boyutları çok değişkendir. Uzay boşluğunda büyüklüğü kumsaldaki bir kum tanesi kadar olan meteorlara da çapı 10 kilometreye kadar çıkan meteorlara da rastlanmaktadır. Şekli ve boyutu değişken olan bu taş parçacıkları zaman zaman başka gezegenlerin çekim alanına girerler. Dünyanın yörüngesine yılda binlerce meteor girmektedir.
Dünya yörüngesine giren bu meteorlar dünyaya doğru çekilmeye başlarlar. Atmosfere girdikleri andan itibaren atmosferdeki maddeler ile etkileşim haline geçen meteorlar, sürtünmenin de etkisiyle atmosferde yanmaya ve buharlaşmaya başlarlar. Biz bu durumu “Yıldız Kayması” olarak adlandırırız. Ama aslında gördüğümüz şey, dünya atmosferine giren bir meteorun atmosferde yanmasıdır.

Göktaşı Nedir?

Dünya yörüngesine girdikten sonra yanmaya başlayan her kaya parçacığı atmosfer tarafından yok edilemez. Kütlesi büyük olan kaya parçalarının bir kısmı atmosferde yanar ancak bu parçalar atmosferde tamamen parçalanmazlar. Atmosferde yok olmayan bu parçalar dünya yüzeyine ulaşarak çarparlar. Dünya yüzeyinde çukurlara ve bazen daha büyük doğal afetlere sebep olan bu kaya parçalarına göktaşı denir. Kısaca göktaşları atmosfere girdikten sonra yok olmayıp, dünya yüzeyine ulaşan kaya parçalarıdır.

Kuyruklu Yıldız Nedir?

Kuyruklu yıldız meteor ve göktaşından biraz daha farklıdır. Kuyruklu yıldızların şekli ve büyüklüğü değişebilir. Kuyruklu yıldızlar donmuş su buharından oluşurlar. Uzay boşluğunda güneşe uzak olan yerlerde hava derecesi çok düşüktür. Bu kadar düşük bir ortamda sadece su değil, azot gibi başka birçok gaz da donmuş halde bulunur. Kuyruklu yıldızlarda bu kadar soğuk ortamlarda donan gazlardan oluşur.
Hareket halinde olan kuyruklu yıldızlar aslında kaya parçalarıdır. Uzayda hareket halindeyken zaman zaman güneşe yaklaşırlar. Güneşe yaklaştıklarında hava derecesi de yükselir ve kuyruklu yıldızı oluşturan donmuş parçacıklar buharlaşmaya başlarlar. Bu donmuş gazlar buharlaşırken arkalarında alev gibi bir şekil bırakırlar. Kuyruklu yıldızlar güneşe yaklaştıkça donmuş gazlar erir ve buharlaşır. Ön taraflarındaki parlaklık ise güneşe yaklaştıkları için artar. Bu da bizim “Kuyruklu Yıldız” adını verdiğimiz şekli oluşturur.
Meteor, göktaşı ve kuyruklu yıldız kavramları birbirleriyle çok benzerdirler. Hepsi uzay boşluğunda serbest halde bulunan kaya parçalarıdır. Kuyruklu yıldız diğer ikisinden farklı olarak donmuş gazlardan oluştuğundan güneşe yaklaştıkça erimeye ve arkasında parlak bir iz bırakmaya başlar.

0 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU