Güneşimizin de Satürn ve Uranüs gibi halkaları olduğunu biliyor muydunuz? Güneşimizin etrafında 9 gezegen haricinde aynı zamanda güneş sistemimizin oluşumundan kalan toz ve asteroit enkazları da hala güneşimizin etrafında dönüyor ve evet bunlar tıpkı bir halka gibi aynı yörüngede dönüyor.
Nerede peki bunlar? Güneş sistemimizde gezegenler iç gezegen ve dış gezegen olmak üzere 2 ye ayrılıyor bunları ikiye ayıran da bahsettiğim bu asteroidlerden oluşan asteroid kuşağı. Tam olarak Mars ve Jüpiter arasında bulunuyor yani bu durumda marstan itibaren içeride kalan gezegenler iç gezegen, jüpiter ve ardında bulunanlar da dış gezegen olarak adlandırılıyor.
Peki gelelim CERES’E yazının başlığı ceres ama size asteroid kuşağını tanıtarak başlamak istedim çünkü Keşfedilen ilk asteroidimiz Ceres tam olarak bu kuşakta bulunuyor. Milyonlarca asteroid ile birlikte güneşimizin etrafında dönmeye devam ediyor.
Aslında Ceres bir asteroide göre çok büyük yapıya sahip, zaten asteroid kuşağındaki en büyük ve aynı zamanda güneş sistemindeki en büyük asteroid de kendisidir. Bu yüzden de cüce gezegen olarak adlandırılır. Güneşe en yakın cüce gezegen olarak biliniyor.

Nasıl Keşfedildi bu CERES?

1 Ocak 1801 tarihinde İtalyan astronom olan Guiseppe Piazzi ilk başta gördüğü cismin bir kuyrukluyıldız olduğunu düşünmüş fakat kısa bir süre sonra bunun 4 yıllık periyodu olan bir gezegen olduğunu farketmiştir.950km çapa sahip olarak asteroid kuşağının açık ara en büyük cismi olan bu cüce gezegene Sicilya’nın koruyucu tanrıçası olan CERES isminide o vermiştir. Büyüklüğü yüzünden 50 yıl boyunca 8.Gezegen olarak adlandırılan Ceres asteroid kuşağının toplam kütlesinin %32 sini oluşturuyor. Diğer asteroidlere göre şekli daha düzenli bir biçimde küreye benziyor ve yüzey sıcaklığı ortalama -32 derce olarak biliniyor.
Geçtiğimiz zamanlarda Nasa’nın paylaştığı bir ceres görüntüsünde üzerinde ışıkların belirmesiyle üzerinde yaşam olduğu iddiaları ortaya atıldı. Üzerinde yaşam var mı bilinmez ama bu cüce gezegenin yüzeyinin altında okyanus olma ihtimalide bulunuyor. Kim bilir belki yüzeyinde değil de içinde yaşam vardır?
Siz Ceres veya herhangi bir gezegende yani uzayda yaşam olduğunu düşünüyor musunuz peki?

0 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU