Daha önce bir meteor Dünya atmosferine girerken onu izlediniz mi?, atmosfere girerken alevlenen çekirdek kısmının arkasında bıraktığı izi izleyip buna yıldız kayması dediğiniz olmuştur mutlaka. Ama bilirsiniz ki bu yıldız kayması değildir, çünkü yıldızlar kaymaz. Gördüğünüz şey uzayda milyonlarca yıldır süzülen bir kaya parçasının Dünya üzerine kamikaze dalışı yaparken oluşturduğu güzel bir manzaradan ibarettir. Bununla ilgili bir yazımız buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Şimdi konumuza geçelim, bundan bir asır önce gezegenimizin kuzey kısımlarında büyük bir meteor olayı yaşandı ve insanlar tarafından gözlemlendi.

Tunguska Olayı Nedir?

Tunguska olayı olarak tarihe geçen bu hadise, 30 Haziran 1908 günü sabah 7:45 sularında Sibirya’nın orta kesimlerinde meydana gelen 10-15 megatonluk bir dinamit kütlesinin patlamasına eşdeğer bir gök patlamasıdır. Dünya tarihinde çok daha büyükleri yaşanmış olsa da bu olay insanlar tarafından gözlemlenen ve kayıt altına alınan en büyük asteroid patlamasıdır. Aynı zamanda bu olayın gerçekleştiği 30 Haziran her sene ‘Asteroid Günü’ olarak kutlanır.

Çarpan Asteroidin Büyüklüğü

Yapılan araştırmalara göre; Dünya atmosferine saatte 54 bin km hızla giren 50-190 metre büyüklüğünde bir meteor parçası yaklaşık 20 km yükseklikte infilak etmiş ve 2 bin km² ormanlık alanda 80 milyon ağacın devrilmesine neden olmuştu. Ayrıca 200 km²’lik alandaki ağaçlarda radyasyon yanıkları oluşmuş ve bunun yanı sıra Asya ve Avrupa’da sismik dalgalara ve kuzey semalarında gece parlayan bulutların gözükmesine neden olmuştur. Yere bile çarpmayan bu asteroit yaklaşık 185 Hiroşima atom bombasına eşdeğer bir enerji açığa çıkarmıştı.

Olayı uzaktan gören görgü tanıkları, mavimsi ışık saçan çok parlak bir ateş topunun gökyüzünde hareket ettiği ve büyük bir parlama ile birlikte patlama sesi duyduklarını söylüyorlar. Her olayda olduğu gibi bunda da sıra dışı teoriler ortaya atıldı ve bazıları Dünya’ya çarpacak bir göktaşını engellemek için ona çarpan bir UFO’nun olaya neden olduğunu söylüyor.

Yıllarca bu olayı açıklamak için bir sürü iddia ortaya atıldı. 1958 yılında bölgeye yapılan başka bir keşifte ise, araştırmacılar toprakta çok küçük boyutlarda silikat ve manyetit kalıntılarına rastladı. Analizler, bu kalıntıların yüksek miktarda nikel içerdiğini ve bu nedenle bir meteora ait olduğunu gösteriyordu.

Dünya atmosferine her gün irili ufaklı sayısız meteor giriyor olsa da istatistiklere göre bu büyüklükte bir olayın her 300 yılda bir yaşandığı tahmin edilmektedir.

0 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU