Gemini veya ikizler takımyıldızı, modern 88 takımyıldızından ve zodyak kuşağındaki 12 burçtan birini temsil ediyor. İkinci yüzyılda Batlamyus tarafından tanımlanan takımyıldızı kış altıgeninin doğu köşesini oluşturuyor. Gözlemlemek isterseniz Şubat ayından Mayıs ayına kadar gökyüzünde görebilirsiniz.

İkizler Takımyıldızını Gökyüzünde Nasıl Bulabiliriz ?

İkizleri bulmak için öncelikle Orion(Avcı) takımyıldızını bulmalısınız. Orion takımyıldızında bulunan Betelgeuse yıldızının etrafını bir kontrol ettiğinizde o anki zamana bağlı olmakla birlikte fakat muhtemelen de kuzey doğusunda üst üste parlak bir ikili göreceksiniz. İşte o an ikizler takımyıldızının en parlak ikilisi olan pollux ve castor yıldızına bakıyorsunuz. Bu ikili ikizler takımyıldızının baş kısımlarını oluşturuyor.

Takımyıldızı kaç yıldız içerir ?

Takımyıldızı ilk bakışta sadece 2 adet yıldız barındırıyor gibi gözükse de aslında resmi olarak adlandırılmış 10, çıplak gözle görülebilen 85 yıldız içerir. Adlandırılmış 10 yıldızın isimleri; Alhena, Alzirr, Castor, Jishui, Mebsuta, Mekbuda, Pollux, Propus, Tejat ve Wasat’tır.

İkizlerin En Parlak Yıldızı Pollux

Takımyıldızının en parlak yıldızı ve aynı zamanda Gökyüzündeki en parlak 16.yıldız olan Polluks bize 34 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Yaklaşık 700 milyon yaşındaki yıldız kendi sınıfında ömrünün sonlarına yaklaşmış ihtiyar bir turuncu devdir. 2006 yılında doğrulanan bilgiye göre bu turunucu dev yıldızın yörüngesinde kütlesi Jupiter’den bile büyük olan en az bir gezegen bulunuyor.

Takımyıldızının ikinci parlak yıldızı Kastor ise tek yıldız gibi görünmesine rağmen 6 lı genç bir yıldız sistemidir. Bu yıldız sistemi Dünya’dan 51 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. 6 yıldızın içinden ana yıldız olarak tanımladığımız Kastor A1 yıldızı Güneşten yaklaşık 3 kat büyük bir mavi yıldızdır. Yüzey sıcaklığı 10 bin santigrat derece ve yaydığı enerji ise Güneş’in 50 katıdır.

İkizlerde ki Derin Uzay Nesneleri

M35 kümesi yaklaşık 200 kadar yıldıza ev sahipliği yapıyor ve bizden 2800 ışık yılı uzaklıkta.

Jellyfish (Denizanası) Nebulası binlerce yıl önce gerçekleşen bir süpernova kalıntısıdır ve 5 bin ışık yılı uzaklıktatır.

File:Medusa Mark J.jpg - Wikimedia Commons

Medusa Bulutsusu, bizden 1500 ışıkyılı uzaklıkta bulunan çok büyük ve çok yaşlı bir gezegenimsi bulutsudur.

İkizler Takımyıldızının Mitolojisi

Mısırlılarda iki çiçek, araplarda tavus kuşu ve çinlilerde ise yin ve yangı temsil eden takımyıldızı günümüzde yunan mitolojisi esas alınarak pollux ve castor yıldızlarının oluşturduğu ikizler olarak simgelenmiştir. Gelin mitolojik hikayesine bir göz atalım.

Klasik Yunan mitolojisinde Zeus’un Leda’dan Polluks ve Kastor adında ikiz çocukları olur. Polluks ölümsüz ama Kastor ölümlü olarak doğar. Kastorun bir kavga esnasında ölmesi sonucu Polluks buna çok üzülür ve babasından kardeşini geri getirmesini veya kendisini öldürmesini ister. Polluks ölümsüz olduğu için bunu yapamayan Zeus ikiliyi gökyüzüne gönderir ve bir takımyıldızı oluşturur. İkizler artık zamanın geri kalan yarısında gökyüzünde, tanrılar ülkesinde yaşayacaklardır. Takımyıldızının yılın yarısında ufkun altında yarısında ise ufkun üstünde olması bunun simgesi olarak görülür.

0 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU