Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre, gök bilimcilerden oluşan bir ekip Samanyolu’nun arkasına gizlenmiş devasa galaksi dışı topluluğa dair kanıtlar buldu.

Gökyüzünde galaksimizin olduğu yöne doğru baktığımızda, Samanyolu’nun içinde bulunan devasa yıldızların, gaz ve toz bulutlarının parlak ve muazzam bir şerit halinde gökyüzünü boydan boya kat ettiğini görürüz. Şehir içerisinde pek böyle bir manzara göremesek de en azından ışık kirliliğinden uzak bir ortamda göreceğimiz bu olur.

Ancak göze çok hoş gelen bu parlak galaksi şeridi arkasından gelen görünür ışığı geçirmiyor ve gökyüzünün %20’lik bir kısmını optik olarak gözlemlememizi engelliyor. Bu bölgeye “kaçınma bölgesi” diyoruz. Bu bölgeyi sadece kızılötesi gibi diğer dalga boylarında gözlemleyebiliyoruz.

Görünür ışık neredeyse tamamen Samanyolu tarafından engellense bile kızılötesi dalgalar Galaktik Belirsizlik Bölgesi denilen bu bölgeden geçebiliyor ve bilim adamları günümüzde bu dalgaları gelişmiş ekipmanlarla inceleyebiliyor.

Son yapılan taramalarda yapıyı oluşturan toplamda 58 galaksi olabileceğini buldular. Bu zengin galaksi grubunun ışığı bize 2.7 milyar yılda ulaşıyor. Samanyolu’nun yaklaşık 50 katı kütleye sahip olduğu düşünülen yapı bu devasa kütleyi küçük bir alana sığdırıyor. Ekip, şu anda bu kümenin parçası olduğuna inanılan beş galaksiyi incelemek üzere işe koyuldu.

Büyük Çekici Teorisi

Büyük Çekici, 250 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan ve Samanyolu galaksimizin de içinde bulunduğu birçok galaksiden oluşan bir kümeyi saatte 2.2 milyon km gibi bir hızla kendine doğru çeken bir kütle çekim merkezine verdiğimiz isimdir. Ne tesadüftür ki bu Büyük Çekici’de Galaksimizin kaçınma bölgesinin ardında bulunduğu için gözlemlenememiş ve bu kütleçekimsel etkinin nedenleri ve nasıl gerçekleştiği hala daha açıklanabilmiş değildir.

Son yıllarda yapılan yakın-kızılötesi gözlemler sonucu bilim insanları bu bölgede gizlenen bir yapıdan şüphelenip, bölgeyi keşfetme yolunda büyük ilerlemelere yol açsa da kaçınma bölgesi hala gizemini korumakta. Bu bölge hakkında bilmediğimiz daha çok şey bulunuyor ve bundan sonra gökbilimciler daha önce göz ardı edilen bu bölgeye alıcı bir gözle daha yakından bakacak, bilimin ışığında adım adım ilerliyoruz.

0 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU