Evrenin En Büyük Gezegeni GQ Lupi b

Sonsuz uzay denizinde şimdiye kadar keşfettiğimiz ötegezegenler arasında en büyük olanı, aynı zamanda da fiziksel olarak görüp fotoğrafını çekebildiğimiz ilk ötegezegen, Lupus Takımyıldızı yönünde 495 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Fotoğrafı Çekilen İlk Ötegezegen

GQ Lupi b ismi verilen bu gezegenin çapı 930 bin km, Jupiter’den 6.5 kat daha büyük. Kütlesi ise Jupiter’in kütlesini 36 kata varan bir oranda katlayacak seviyede. 2004 yılında keşfedilen gezegenin bu devasa büyüklüğünden dolayı yıllardır süregelen gezegen mi yoksa kahverengi cüce mi tartışmaları hala devam ediyor olsa da 2020 yılında bu gök cismi gezegen olarak kataloglandı.

Yıldızına Uzaklığı 

Gezegenin bir başka ilginç yönü ise yörüngesi. Lupi b’nin yıldızı ile arasındaki mesafe Jupiter-Güneş arası mesafenin 20 katı. Eğer bu gezegeni Güneş sistemimize koysak Kuiper kuşağının da dışında, muhtemelen Oort bulutunun başlangıcında bir bölgede olurdu.
Bu kadar devasa bir gezegen nasıl olur da yıldızından bu kadar uzakta olmasına rağmen yine de onun yörüngesinde bulunur? Merak konusu.

Nereden Geldiği Bilinmeyen Gizemli Bir Sıcaklık

Gezegenin yıldızına uzaklığına bakıldığında neredeyse hiç ışık ve ısı almaması nedeniyle çok soğuk bir yüzey sıcaklığı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak yapılan ölçümlere göre gezegendeki yüzey sıcaklığı 100°-2.400°C arasında değişmekte. Bu sıcaklık nereden geliyor sizce?

Kahverengi cüceler kütleleri yeterli olmadığı için hidrojen füzyonunu gerçekleştiremez ve gerçek bir yıldıza dönüşemez, ancak içinde yer yer bazı kararsız nükleer füzyon eylemleri gerçekleşen gök cisimleridir. Bu da gezegende sıcaklıkların neden bu kadar dalgalı olduğunu açıklıyor. Bilim insanlarının yıllardır bu cismin bir kahverengi cüce olabileceğini tartışmasının belki de en büyük sebebi bu olabilir.

0 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU