Dünyaya En Uzak Uzay Araçları: Voyager1 ve Voyager2 Şuan Nerede?

Evrendeki küçücük yuvamız dünyadan fırlatılan ve şuan güneş sisteminin bile dışında akıl almaz bir hızla yıldızlararası seyahat eden ve yıldızlararası uzay hakkında bize ufuk açıcı bilgiler göndermeye devam eden iki araç var. İsimleri Voyager1 ve Voyager2 olan bu araçlar şuanda dünyadan gönderilen ve dünyaya en uzak olan uzay araçlarıdır.
Voyager uzay aracı sanatçı konsepti – NASA/JPL-Caltech

Voyager Misyonu nedir?

Voyager kelimesinin Türkçe karşılığı “Yolcu” anlamına geliyor ve bu araçlar sonsuz uzay denizinde çıktıkları nereye varacaklarını bilmedikleri yolculukla adının karşılığını kesinlikle veriyor. Adı Voyager2 olmasına karşın hedefe sonradan varacağı için 20 ağustos 1977 de ilk fırlatılan araç Voyager2′ dir. 5 Eylül 1977 de ise hedefe ilk varacak araç olacağı için Voyager1 adı verilen araç fırlatılır. Böylelikle Voyager kardeşlerin sonsuz uzay yolculuğunu içeren görevleri başlamıştır. Asıl görevleri güneş sistemindeki dış gezegenleri ve onların uydularını detaylı bir araştırma ile incelemek ve uzaydaki kozmik radyasyon ölçümlerini yapmaktır.5 yıllık görev için tasarlanan bu araçlar o dönem Jet İtki Laboratuvarında çalışan Gary Flandro isimli stajyerin öngördüğü bir olayla tamamen farklı bir misyona dönüşür. Flandro’nun öngörüsüne göre 1970’lerin sonunda 176 yılda bir olan nadir olay gerçekleşecek ve tüm dış gezegenler aynı hizaya gelecekti. Böylece Voyager araçları gezegenlerin çekim gücünü kullanarak yakıt ihtiyacını da en aza indirecekti. Bu hizalanma Jupiter ve Satürn’den sonra Uranüs ve Neptün’e uğrama için kaçırılamayacak bir fırsattı ve bilim dünyası bu fırsatı tabi ki de kaçırmadı.

Voyager1’in Yolculuğu

Jupiter

Voyager1, 15 ay süren uzun yolculuğun ardından 1979 tarihinde güneş sistemimizin kralı Jupiter’in yanına ulaştı ve fotoğrafların çekmeye başladı. Jupiter hakkındaki yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz. 4 Galileo uydusundan biri olan IO uydusunun çok aktif bir jeolojisi olduğunu ve hatta güneş sistemindeki en aktif jeolojik yapı olduğunu keşfettik. Jupiter’in yapısının hidrojen ağırlıklı olduğunu ve Thebe, Metis gibi başka uydularının da olduğunu gördük. Ve daha birçok inceleme sonrasında Voyager aracı diğer gaz devi Satürn’e doğru yola çıktı.

Satürn

Jupiter’den ayrıldıktan tam 1,5 yıl sonra Kasım 1980 de Satürn’ün halkalarına yaklaşan Voyager1 aracı halkaların yakından fotoğraflarını alırken Prometheus ve Pandora isimli uyduları keşfetti. Satürn’ün meşhur uydusu Titanı araştırmaya başladığında ise ilginç bir şeyle karşılaştık. Titan uydusu yarım küreleri üzerinde farklı mevsimler vardı.
 
Voyager 1 aracı Jupiter ve Satürn yolculuğundan sonra karanlık uzaya kendini bıraktı. Voyager 2 aracı ise her ihtimale karşı yörüngesi Uranüs ve Neptün’e kaydırılabilecek bir rotada fırlatılmıştı. Bu kritik kararın önemini gezegenlerin hizalanacağı bilgisinden sonra çok daha iyi anladık. Gerekli ayarlamalar yapıldı ve Voyager kardeşleri birbirinden ayırıldı. Artık Voyager 1 uzayın sonsuz boşluğuna doğru yola çıkmış, Voyager 2 ise diğer gaz devleri Uranüs ve Neptün’e uğramak üzere rotasını kırmıştı.

Voyager 2’nin Yolculuğu

Uranüs

Satürn’den ayrıldıktan 5 yıl sonra voyager 2 aracı Uranüs’ün masmavi atmosferini yakından fotoğraflamaya başladı. Satürn gibi Uranüs’ün de halkaları olduğunu ilk o zaman gördük, ama bu halkalar biraz farklıydı Satürn gibi yatay değil de dikey halkaları vardı Uranüs’ün. Gezegenin sıcaklığının ortalama -216 derece olduğunu ve bir günün 18 saat sürdüğü bilgilerini ve daha birçoğunu bize ileten voyager 2 son gaz devi Neptün’e doğru yola çıktı. 

Neptün

1989 yılında Neptün’e varan voyager 2 , Neptün’ün de bazı halkalara sahip olduğunu ama görülebilecek kadar ışığı yansıtmadığını bildirdi. Gezegende bir gün 16 saat sürüyordu. Neptün ile ilgili akıl almaz keşif ise gezegenin üzerinde aktif volkanların olmasıydı. Güneşten bu kadar uzakta olup aktif volkanlara sahip olması oldukça ilginçti. 

Voyager Araçlarına Ne Oldu?| Şuan Neredeler? 

Satürn’den ayrıldıktan sonra Voayger 1 ,Neptün’den ayrıldıktan sonra ise Voyager 2 güneş sistemi dışına doğru hareket etti ve şuan güneş sistemi dışında yıldızlararası uzayda hızla ilerlemeye devam ediyor. Fakat onların görevlerini bitirip uzay boşluğuna doğru gitmesi bizimle irtibatı kestikleri anlamına gelmiyor. Araçların gücünün çoğunu harcayan kamera gibi sistemleri kapatıldı ancak teknik mekanizmaları hala çalışır durumda. Bugün bile yıldızlararası uzaydan bize bilimsel veriler göndermeye devam ediyorlar. Tamamen güçlerinin biteceği tarih ise 2025 olarak açıklandı. O tarihten sonra bizimle irtibatları kesilecek ve insanoğlunun dünyada soyu tükense bile sonsuz uzay yolculuğunda bu araçlar varlığımızın bir delili olarak sürüklenmeye devam edecek.

Nasa’dan gelen bir açıklama aynen şöyle diyor :

“Voyager kardeşler belki de sonsuza dek Samanyolu Galaksisini dolaşmaya mahkum edildiler.” 

Voyager Araçları Hakkında Kısa Bilgiler

  • Uzayda en uzun süre bulunan uzay araçlarıdırlar,
  • İki aracında ağırlığı ortalama 720 kg,
  • 1 Ağustos 2012’de güneş sistemini terk eden ve yıldızlararası uzaya çıkan ilk insan yapımı nesne Voyager1 aracı
  • Araçların ikisinin de de herhangi bir dünya dışı zeki yaşam formu ile karşılaşılırsa diye altın plak üzerinde gezegenimizin samanyolu galaksisinde ki konumu ve dünya üzerindeki her dilden sesli selam mesajı bulunmakta.
  • Türkçe olarak ise “Sabah şerifleriniz hayrolsun” mesajı bulunuyor.

Araçların şuan ki hızları;

Voyager1 : Şuanda Dünyadan 23.81 milyar km uzaklıkta ve saatte 61 bin km hız ile ilerliyor.
Voyager2 : Şuanda Dünyadan 19.84 milyar km uzaklıkta ve saatte 55 bin km hız ile ilerliyor.
Görseller;
  • NASA/JPL
  • NASA/JPL-CALTECH

0 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU