Hepimiz ilk okuldan itibaren Güneş Sistemimizde Merkür, Venus, Dünya, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus ve Neptun olmak üzere 8 gezegen olduğunu öğrendik. Tabi buna gezegen olarak sayılmayan ama bazılarımızın üzülerek düşündüğü Pluto’yu eklersek 9 oluyor fakat bilimsel olarak Pluto bir cüce gezegendir. Ancak Güneş sistemimizin sınırları denilebilecek bir bölgede, Kuiper kuşağında bulunan Neptün ötesi cisimlerin yörüngelerindeki olağandışı rotasyondan dolayı kuramsal olarak oralarda Dünya’nın 10 katı kütlede bir 9.gezegen olduğu varsayılıyor.

Nereden Çıktı Bu 9.Gezegen ?

İlk olarak 7-8 yıl önce gökbilimciler sistemimizde bir gezegenin daha bulunduğunu dair bulgulara ulaştıklarını açıklamışlardı. Bilim camiasında “Gezegen X” olarak adlandırılan teorik 9.gezegen o zamandan beri önemli bir tartışma konusu olmuştu. Ancak gezegene dair bir kanıt bulunamaması olayı daha gizemli yapıyordu. Bunun üzerine gezegenin bulunabileceği bölgeyi gösteren bir harita hazırlanmış ve Güneş’e düşünüldüğünden daha yakın olduğu söylenmişti.

Ancak Yeni Araştırma…Case Western Reserve Üniversitesi’nde fizik alanında öğretim üyesi olan Harsh Mathur ve Hamilton College’da fizik doçenti olan Katherine Brown’ın yaptığı yeni çalışmada, bu hareketlerin değiştirilmiş bir kütle çekim yasası sonucu ortaya çıktığı belirtiliyor.

9.Gezegen Bambaşka Bir Şey Olabilir Mi?

Bilim insanları, Güneş sistemimizin uzak ve karanlık kısımlarında ve 9.gezegen etkisinde olduğu varsayılan bu cisimlerin Değiştirilmiş Newton Dinamiği veya kısaca MOND diye bilinen bir teori tarafından yönetilseydi nasıl davranacağını hesapladı. Bu teori Newton’ın olağan kütle çekiminin sadece bir noktaya kadar çalıştığını ve örneğin galaksilerin dış bölgelerinde kütle çekimin neden alışılmadık şekillerde davrandığını açıklamak için Newton yasalarında değişiklik öneren bir hipotezdir. Aynı zamanda karanlık madde hipotezine bir alternatiftir.

İlginç bir şekilde bu teorinin cisimlerle ilgili gözlemlerimize uygulandığında bunların arasında birebir ve çarpıcı bir uyum olduğu görülüyor. Tabi ki bu bulgular 9. Gezegen’i ya da neler olup bittiğine dair başka bir açıklamayı tamamen ortadan kaldırmıyor.

Ancak Profesör Brown şöyle diyor;

“Sonuç ne olursa olsun bu çalışma Güneş Sistemi’nin dış kısmının, kütleçekimi test etme ve fiziğin temel problemlerini incelemede laboratuvar görevi görme potansiyelinin altını çiziyor.”

0 Yorum

Yorum Yap

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Lost your password?

Lost Password

MENU